Huis en spullen verzekeren

Huis en spullen verzekeren

Zowel voor je huis als voor de spullen die erin staan kun je verzekeringen afsluiten. We noemen de belangrijkste.

Opstalverzekering voor je huis

Schade aan je huis kan de waarde ervan flink verminderen. Daarom stellen hypotheekverstrekkers een opstalverzekering vaak verplicht. Die verzekering dekt schade aan muren, plafonds of je dak door bijvoorbeeld brand, inbraak en storm. De verzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. De dekking is verschillend per verzekeraar.

Voordat je de verzekering afsluit, moet je eerst weten hoeveel het kost om je huis opnieuw te bouwen. Dat krijg je vergoed als je huis verwoest wordt door brand of storm. Die waarde noemen we ook wel herbouwwaarde.

Inboedelverzekering voor je spullen

De inboedelverzekering verzekert schade aan spullen in en om het huis. Ook hier gaat het om schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm. Sluit je voor de eerste keer een inboedelverzekering af, dan moet je de waarde van je spullen doorgeven. Meestal denk je dan aan de dure dingen, zoals een bank of de computers. Maar ook het servies, je boeken en kleding moet je meetellen. Als je al een inboedelverzekering hebt, moet je op twee dingen letten:

  • Verhuis je ‘oude’ verzekering mee naar je nieuwe adres. Vraag bij je verzekeraar even na wat de regels zijn tijdens de verhuizing. Dan heb je mogelijk spullen op twee plekken staan.
  • Controleer of de waarde nog steeds klopt. Misschien heb je wel heel veel nieuwe meubels gekocht waardoor het verzekerd bedrag omhoog moet.

Let op:

  • De inboedelverzekering verzekert niet standaard alles. Vaak zijn sieraden, apparaten, kunst en antiek tot een maximaal bedrag meeverzekerd. Controleer of dat voldoende is. Zo niet, dan kun je een kostbaarhedenverzekering afsluiten.
  • De verzekeraar keert niet altijd het bedrag uit waarvan je een nieuwe bank of tafel zou kunnen kopen. Soms krijg je de nieuwwaarde, soms niet en krijg je de dagwaarde. Meestal krijg je dat niet bij een elektronica of kleding.
  • De meeste inboedelverzekeringen dekken ook schade aan ramen. Vaak hoef je dus geen aparte glasverzekering af te sluiten.
  • Het verzekerde bedrag is gelijk aan de herbouwwaarde van je huis. Die kan lager zijn dan de prijs waarvoor je het huis kocht, bijvoorbeeld omdat je toen ook de grond hebt betaald.