Extra: van annuleren tot extreme sporten

Extra: van annuleren tot extreme sporten

Naast de standaard reisverzekering kun je je verzekeren voor extra risico’s. Denk aan een autohulppakket, reisrechtsbijstand of schade aan je uitrusting voor het duiken of golfen.

Annuleren of afbreken

Meestal boek je je vakantie een flinke tijd van tevoren. Maar soms kan er in de tussentijd iets gebeuren waardoor die vakantie helemaal niet door kan gaan, bijvoorbeeld omdat een naaste overlijdt. Vaak moet je dan toch alles betalen. Tegen dit risico kun je je verzekeren met een annuleringsverzekering. In de polisvoorwaarden lees je precies wanneer je een vergoeding krijgt.

Het kan ook gebeuren dat je je vakantie eerder moet afbreken. Ook dan biedt de annuleringsverzekering uitkomst. Voor de dagen die je eigenlijk op vakantie zou zijn, krijg je dan een vergoeding.

Actieve vakantie

Heb je een avontuurlijke vakantie geboekt? Controleer dan in de polisvoorwaarden wat wel en wat niet gedekt is. Voor sporten als skiën, diepzeeduiken, parachutespringen of waterskiën heb je een aanvullende verzekering nodig. Extreme sporten als speedskiën, racen, speleologie en raften kunnen ook uitgesloten zijn op je reisverzekering. Soms kun je hiervoor een aparte dekking afsluiten.

Bagage

Zeker als je extreme sporten gaat doen, heb je misschien een dure sportuitrusting bij je. Die is meestal niet standaard meeverzekerd op de reisverzekering. Maar tegen een kleine meerprijs kun je je bagageverzekering uitbreiden. Dat geldt trouwens ook voor je fotocamera. Controleer op je polis tot welk bedrag deze is verzekerd.

Uitsluiten kan ook

Net zoals je kunt aanvullen, kun je er ook voor kiezen om niet alle rubrieken van de reisverzekering af te sluiten. Heb je bijvoorbeeld een volledige auto- of cascoverzekering, dan is autohulp in het buitenland vaak al verzekerd. Huur van een vervangende auto echter niet. Daarvoor moet je een reisverzekering hebben. En is je auto jonger dan drie jaar, dan biedt de dealer vaak autohulp.

Wil je precies weten wat gedekt is? Kijk dan in je polisvoorwaarden en neem bij twijfel contact op met je verzekeraar.

Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan vragen en antwoorden over het coronavirus met betrekking tot verzekeringen.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, is het verstandig een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan het hele jaar verzekerd. Voordeel is dat je niet steeds een reisverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien is het meestal goedkoper als je per jaar vaker dan drie keer op vakantie gaat en als je langer dan drie weken weg bent.

Langere dekking moet je een dag voordat de dekking verloopt aanvragen. Bel daarvoor je verzekeraar. Soms heb je te maken met overmacht, bijvoorbeeld omdat je vertraging hebt met het vliegtuig. Dan blijft je verzekering automatisch geldig totdat je weer thuis bent. Laat je verzekeraar wel weten dat je vertraging hebt. Je kunt je vertraging bewijzen met het PIR-formulier. Dat kun je vinden op de website consuwijzer.nl [link ]

Kijk goed na hoe lang je weg kunt blijven met de verzekering. Meestal zestig of negentig aaneengesloten dagen. Als je langer wegblijft, moet je een speciale verzekering afsluiten. Let ook op of je een aanvullende verzekering moet afsluiten. Bijvoorbeeld als je doorlopende reisverzekering alleen voor Europa geldig is en je naar Amerika gaat. Of als je gaat skiën.

Aansprakelijkheid is vaak maar beperkt gedekt op de reisverzekering. Daarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Deze vergoedt in de meeste gevallen de schade. Let op: de AVP is iets anders dan de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Die laatste vergoedt de schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen en is verplicht voor autobezitters.