Reisverzekering en coronavirus: hoe zit het?

Het coronavirus is officieel uitgeroepen tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Dat maakte directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren bekend. Inmiddels is het reisadvies voor China veranderd naar oranje. Hoe zit dat met je verzekering?

December is maand van de inbraak

De gezellige feestmaand is begonnen. Met Sinterklaas en kerst is het ook een drukke maand en misschien ben je vaker van huis dan anders. Vergeet dan niet om maatregelen te treffen en inbraak te voorkomen. “De gemiddelde materiële schade van een inbraak bedraagt maar liefst 2.650 euro”, aldus Coen Staal.

Staal is voorzitter van de Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW), bekend van de slogan Maak het inbrekers niet te makkelijk. De stichting waarschuwt voor de ‘donkere maand’ december, waarin traditiegetrouw altijd meer dan anders wordt ingebroken. “Een inbreker ziet meteen waar zijn kansen liggen, is binnen dertig seconden binnen en heeft slechts vijf minuten nodig om een huis leeg te halen”, meent Staal.

Impact
Uit onderzoek, dat in opdracht van de NIPW is uitgevoerd, blijkt dat het gevoel van veiligheid in de eigen woning daalt van een 7,8 naar een 6 na een inbraak. Daarnaast geeft veertig procent van de mensen die te maken hebben gehad met een inbraak aan dat zij veel eerder betere beveiligingsmaatregelen hadden genomen als ze hadden geweten hoe groot de impact zou zijn.
In het onderzoek wordt niet alleen aangegeven waar er wordt ingebroken (voornamelijk via voor- en achterdeur), maar ook hoe. In het merendeel van de gevallen wordt een voor- of achterdeur opengebroken met een koevoet of grote schroevendraaier.

Aantal claims
De jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars toont aan dat het aantal inbraakclaims in december inderdaad veruit het hoogste is. Met een gemiddelde van 7.320 claims in de afgelopen vijf jaar steekt dat aantal schril af tegen de ‘veiligste’ maand juni waarin gemiddeld 4.889 claims bij verzekeraars binnenkomen.

Forse stijging van diefstal zware vrachtwagens

 

Het gaat niet goed met de diefstal van de zware bedrijfsvoertuigen (> dan 3.500 kg). In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 48 gesloten, tegenover 30 in 2018. Dat betekent een stijging van maar liefst zestig procent.

Vooral de maand oktober deed met elf gestolen voertuigen een fikse duit in het zakje. In oktober 2018 werden er ‘slechts’ vier gestolen. De cijfers komen uit de maandstatistiek van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. “Wij doen geen onderzoek naar de oorzaken, maar weten wel dat de diefstallen van vrachtwagens vaak lading-gerelateerd zijn”, reageert André Bouwman van het LIV. “En zeker nu het economisch meer voor de wind gaat, zijn er ook meer transporten op de weg te vinden, waardoor de kans op diefstal toeneemt.”

Jonge auto’s
Iets soortgelijks constateert het Informatiecentrum bij de jonge voertuigen, de auto’s van nul tot en met drie jaar. Bouwman: “Ook in die categorie stijgt het aantal diefstallen. Met name de luxe modellen als de Audi A1, Fiat 600 en de Landrover Evoque zijn weer meer bij het dievengilde in trek. De voertuigcriminaliteit heeft wat dat betreft ook gewoon met vraag en aanbod te maken.”

Tot 21 november zijn er 1.473 jonge exemplaren gestolen, terwijl dat er in 2018 nog 1.323 waren. Een stijging dus van 11,3 procent.

Tien tips om veilig om te gaan met lithium-ionbatterijen en -accu’s

Lithium-ionbatterijen vormen de energiebron in veel verschillende elektrische apparaten in de industrie, huishoudens en op de weg. Ze zitten in elektrische fietsen, scooters, smartphones en tablets. De batterijen zijn met andere woorden niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar de batterijen brengen ook risico’s en brandgevaar met zich mee als ze verkeerd gebruikt worden. In dit type batterij zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlite batterij. Met deze tien tips ga je veilig om met lithium-ionbatterijen en -accu’s.

Welles of nietes?

Stel, je bent op vakantie in het zonnige zuiden en maakt op je vakantieadres gebruik van een elektrische step. Dat steppen bevalt zo goed, dat je besluit een step te kopen en mee naar huis te nemen. Zeg eens eerlijk: wist jij dan dat je daarmee niet de openbare weg op mag in Nederland?

Lachgas in het verkeer? Bezint eer ge begint!

Het is volgens de wet (nog) niet verboden, maar wie na het gebruik van lachgas achter het stuur kruipt, moet niet raar opkijken als hij zelf opdraait voor de schade. Het Verbond van Verzekeraars noemt lachgas “net zo erg” als alcohol en drugs. “Lachgas heeft invloed op je rijvaardigheid.”

 

Vijf tips voor een onbezorgde autovakantie

Is een Nederlandse autoverzekering ook geldig in het buitenland? Welke vignetten of milieustickers heb je nodig als je met de auto de grens over gaat deze zomer? Het is makkelijk om de koffers in de achterbak te gooien en de weg op te gaan. Maar om nare situaties of boetes te voorkomen is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Lees daarom deze vijf tips voor een onbezorgde autovakantie.

Weer meer brommers gestolen

In het eerste halfjaar zijn fors meer brommers en snorfietsen gestolen. Het gaat om een stijging van bijna dertien procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. “Het is het derde jaar op rij dat er sprake is van een stijging”, benadrukt Andre Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.